Oстра травма в коляното

Oстра травма в коляното

Колянната става е една от големите стави в човешкото тялото. Това е ставата подложена на най-голямо натоварване и е най-често травмираната става. Това е така защото в коляното се извършват движения в няколко равнини. Най честите травми в коляното в млада и средна възраст се случват по време на спорт. На първо място при игра на футбол и всички спортове изискващи рязка смяна на посоката ! След това идва ред на зимните спортове, като ски и сноуборд, където проблема възниква от фиксирания в обувка глезен и голямото завъртане като лост, коeто се получава от ските или борда.

Какво препоръчваме: Нашия опит показва, че след около 80% от тези травми най често има само скъсана ПКВ ( предна кръстна връзка). Tук трябва да отбележим, че не бива едно травмирано коляно да се оперира без необходимите изследвания. Много често се допуска грешка ( нека да я наречем така) коляното се подлага на артроскопска операция с диагностична цел. Това не е оправдано!- да се подлага на операция едно травмирано коляно без сериозни доводи е меко казано не добра медицинска практика! Единствената спешност за операция това е: Счупвания на кости образуващи ставата. Пълно разкъсване на вътрешна или външна странични връзки.

Дори и скъсания менискус не е спешност. Защото най често зад тази травма се крие увредена ПКВ. Така най често в стремежа да не Ви пропуснат за пациент се допускат грещки в окончателното лечение. Ако ПКВ не се възстанови Ви очаква повторна операция, защо от една операция да ви се правят две когато всичко се решава на един път /това най вероятно ще подразни някои колеги/ но е важно вашето лечение!

На първо място по време на травмата пострадалия усеща изпукване в коляното, придружено с разместване, изкачане, изпускане, поддаване на ставата след което идва болката. Болката е различна с различен интензитет но общо взето от средна до силна . Много рядко пострадалия съобщава за не много силна болка.

Следва отока на ставата . Ставите реагират различно според степента на увредата. Обикновено когато се скъса ПКВ коляното се изпълва с кръв и отича минути до няколко часа след травмата. Над капачето се образува подутина коляното се схваща опъва в здната си част и боли при леко завъртане може да се усеща и чувство за нестабилност.

Какво трябва да направим?

Веднага след травмата – лед на коляното. Студеното свива кръвоносните съдове и намалява след травматичния оток и кръвоизлив. Ако болката е много силна при стъпване на прав крак е редно да се направи обикновена рентгенова снимка, за да се изключи счупване.

Коляното при възможност трябва да се прегледа от специалист за стабилноста на ставата в странични посоки. Ако коляното е много оточно и пълно с кръв лекаря трябва да я евакуира. Ако коляното е стабилно в странична посока не е необходимо поставяне на шина или наколенка. Бавно с внимание пострадалия се предвижва без помощни средства. Много добре се отразява започване на активна физиотерапия и рехабилитация. Предписват се и лечение с антиревматици и криотерапия с лед. След 5-6 дни най често отока спада коляното се освобождава и походката се нормализира. Когато отока спадне и болките чувствително намалеят може да се започнат и упражнения. След около 2 седмици се прави контролен преглед и се установява стабилноста на ставата. Тогава може да се прегледа ПКВ дали е пострадала.

Ако има затруднение в поставяне на диагнозата, трябва да се направи ядрено магнитен резонанс (ЯМР) на ставата.
При установяване увреда на ПКВ, независимо със здрави или увредени менискуси и пациентът има желание да води активен начин на живот свързан със спортуване, операцията е наложителна. Прави се пластика на връзката, с последваща рехабилитация и физиотерапия.
Ако пациентът няма желание да се оперира и при условие, че има изолирано скъсване на ПКВ, без увреда на менискусите, се дават указания за начина на живот, което включва спиране на всякакъв вид спорт свързан със смяна на посоката, като футбол, волейбол, баскетбол, тенис, ски и т.н. Прави се контролен преглед след 4-6 месеца и при липса на оплаквания може да не се оперира коляното, като трябва да се започни, че при поява на нови оплаквания, трябва да се посети специалист.