Хронична болка в колянната става

Хронична болка в колянната става

Най-често в практиката се получава следния сценарии, поява на болка в коляното, пациентът отива на лекар, прави му се рентгенова снимка с диагноза “гонартроза” и се започва лечение с вътреставни инжекции, най-често кортикостероиди (Дипрофос, Флостерон, Депомедрол).

Тези инжекции във възраст над 50г. водят до бърза промяна в здравината на хрущяла и съединтилната тъкан и ускоряват процеса на разрушаване. Такива инжекции се поставят само в случайте, когато ставите реагират с отделяне на течност, като с внимание се поставя само еднократно!!!

Груба грешка е да се поставят няколко инжекции през ден или на къси интервали, това довежда до бързо разрушаване на ставния хрущял, като не рядко се засяга и подлежащата кост.

Поставяне на инжекции с хиалуронова киселина без наличие на окончателна диагноза е друга често допускана грешка. Тези инжекции не довеждат до увреда на ставата, но поставени без екзактна диагноза, натоварват финансово пациента, без да има реален ефект.
Какво представлява хроничната болка в коляното? Tова е болка продължаваща повече от три месеца, без явна причина или данни за травма, имаща засилващ се и затихващ характер, без да изчезне напълно.

Причините за тази болка могат да бъдат много и най-различни. Най-често се среща при хора над 50г. като най-често в около 80% при наши наблюдения, се дължи на настъпила увреда на менискус, вътрешен или външен.

Други възможни причини за хронична болка в коляното са:

  • Възрастови изменения
  • Ревматоиден артрит
  • Подагра
  • “Размекване” на хрущяла на капачката
  • Вътреставна плика
  • Възпаление на залавните места на сухожилията, например “Коляно на скачача”

Освен болката, други симптоми могат да бъдат оток и ограничение на движенията.

Кога трябва да посетите лекар, възможно най-скоро след появяване на оплакванията. Т.к една увреда предизвиква хронично възпаление на ставата и това довежда до по-бързото “износване на хрущяла”, това особено се забелязва при увреда на мениск. За съжаление, често наблюдаваме тези увреди да бъдат свързани със сериозни измененения в ставата дължащи се на продължаващата повече от 7-8 месеца болка, дискомфорт и невъзможност за натоварване на крака.

Желателно е да се проведе ядрено магнитен резонанс за установяване вида на увредата. При нужда се назначават допълнителни изследвания. Обикновено започваме с консервативно лечение, това включва прием на противовъзпалителни лекарства, лед, физиотерапия и рехабилитация.

Ние препоръчваме да НЕ се правят вътрествани инжекции, без предварително да е уточнена вида на увредата. Т.к една поставена инжекция особено, когато има механична увреда в ставата, няма да подобри състоянието, а само да замаскира симптомите. Водещо до по-бързо влошаване на състоянието.

Когато на данните от магнитния резонанс има категорична увред на менискус и запазена става, се пристъпва към оперативно лечение.
Провежда се артроскопия на ставата, при нея през два отвора с дебелина 5мм. се прониква в ставата, оглежда се с камера и и с микроинструменит се извършват манипулации.
Най-честите увреди забелязвани от нас, това са лезия на мениска, хрущялни увреди по ставния хрущял, плика синдром, хондромалация на пателата (размекване хрущяла на капачето).
След операцията може да се предприеме допълнително лечение, като това зависи от състоянието на ставата, включващо физиотерапия и рехабилитация, поставяне на вътреставни инжекции с кръвна плазма, хиалуронова к-на, биополимерни инжекции.
При правилен и своевремен подход в лечението на коленните стави, може да се избегне ендопротезирането.