Предна кръстна връзка

Предна кръстна връзка

Когато нашите травматолози поставят диагноза „скъсана предна кръстна връзка” целта ни е да подготвим коляното за оперативната намеса.

Операцията не е спешна и спокойно може да бъде отложена във времето. Провеждаме предоперативна рехабилитация, която е изключително важна,тъй като помага за преодоляване на контрактурите, разнасяне на отока и успокояване на възпалението. Комбинираме апаратни процедури по преценка (електростимулация на четириглавия бедрен мускул, ултразвук на колянната става, интерферентен ток, магнитотерапия, лазертерапия) с масаж на болния крак, кинезитерапия и криотерапия.

Кинезитерапията включва. Комплекс активни и пасивни упражнения в легнало положение от различни изходни позиции, както и упражнения на различни уреди в салона по лечебна физкултура.

Когато колянната става е спокойна и добре разгъната нашите травматолози пристъпват към оперативна намеса – реконструкция на предна кръстна връзка с автоприсадък от собственото сухожилие на капачето. При този тип операция връзката е много здрава и издържлива и позволява максимално рано да започне следоперативната рехабилитация, което намалява риска от развитието на мускулна хипотрофия и скъсяване на сухожилията. Използването на помощни средства (шина и патерици) е в рамките на 1 седмица с изключение на болните с шев на менискуса, които ходят с шина в продължение на 2-3 седмици.

Следоперативната рехабилитация е триетапна. Първият етап започва още от 2-рия следоперативен ден в болницата и включва по-елементарни упражнения (изометрични и изотонични), които имат за цел главно поддържане на мускулния тонус. След свалянето на конците на 10-тия – 12-тия следоперативен ден започва рехабилитация в медицинския център, която продължава 2-3 седмици. Тя включва апаратна част (най-често електростимулация на четириглавия бедрен мускул, ултразвук на колянната става, магнитотерапия), масаж (трофичен за мускулите на долния крайник и отлепващ за постоперативния цикатрикс) и кинезитерапия. Започва се с комплекс упражнения в легнало положение, които целят засилване на четириглавия бедрен мускул, както и на привеждащите и отвеждащи мускули в тазобедрената става и увеличаване обема на сгъването и разгъването (ако не е пълно) в оперираната колянна става. Упражненията в началото са само активни, от различни изходни позиции, без и с тежести.

От първия ден в медицинския център започва обучение в правилно ходене, за да не се фиксира порочен модел на движение. Обикновено от 2-рия ден в центъра започва раздвижване в салона по лечебна физкултура. То включва упражнения на шведската стена, упражнения без и със съпротивление за засилване на привеждането и отвеждането в тазобедрените стави, с ластици, на стол със спуснати крака с и без тежести за засилване на предните и задните мускули на бедрото, на велоергометър (при наличие на сгъване в колянната става над 90°-95°), на крос-тренажор. Към края на втората седмица се прибавят упражнения на балансьор и швейцарска топка, които тренират проприорецепторите и подобряват координацията и равновесието. Третият етап от рехабилитацията продължава до 5-тия-6-тия следоперативен месец и включва фитнес-тренировки (на болните се дава фитнес-програма) и плуване.

Други хирурзи правят по-различен тип реконструктивна операция на предна кръстна връзка, при която първият рехабилитационен етап е силно удължен. Кракът е в шина с градуси в продължение на 1-1,5 месеца, като ъгълът на сгъване в колянната става постепенно се увеличава.